Przejdź do treści

Wykup samochodu z leasingu na cele prywatne – podatki i VAT

Wykup prywatny to najpopularniejszy sposób zakończenia leasingu samochodu w jednoosobowej firmie. Nie oznacza jednak, że auto całkiem „opuszcza” działalność.

Opracowanie: redakcja Leasfera · Aktualizacja:

Udostępnij:

Krótka odpowiedź

Prowadząc JDG, możesz wykupić samochód z leasingu operacyjnego bezpośrednio na siebie prywatnie (faktura na osobę fizyczną, bez odliczenia VAT) albo na firmę, a potem go wycofać. Sam wykup prywatny nie rodzi PIT, ale sprzedaż auta przed upływem 6 lat (licząc od pierwszego dnia miesiąca po wykupie lub wycofaniu) jest przychodem z działalności. Spółka nie ma „majątku prywatnego”, więc u niej wykup przez wspólnika to sprzedaż innej osobie.

Szukasz leasingu dla firmy?

Opisz przedmiot i firmę – zapytanie trafi do firm leasingowych, które finansują taki przedmiot.

Złóż zapytanie

Dwie drogi do prywatnego auta

PozycjaWykup bezpośrednio prywatnieWykup na firmę i wycofanie
Faktura za wykupna osobę fizycznąna firmę
VAT z fakturybrak odliczeniaodliczenie na zwykłych zasadach (najczęściej 50% przy aucie osobowym)
Wycofanie z firmynie dotyczyprzy odliczonym VAT nieodpłatne przekazanie opodatkowane VAT (art. 7 ust. 2 ustawy o VAT)
PIT przy sprzedaży przed upływem 6 latprzychód z działalnościprzychód z działalności

W praktyce przedsiębiorcy najczęściej wybierają wykup bezpośrednio na siebie, bo jest prostszy i nie wymaga rozliczenia VAT od wycofania. Firma leasingowa musi jednak dopuszczać taką formę (zwykle dopuszcza, czasem za opłatą). Skutki VAT obu dróg opisuje szerzej artykuł VAT przy wykupie.

Zasada 6 lat

Od 2022 r. odpłatne zbycie rzeczy ruchomych wykorzystywanych w działalności na podstawie umowy leasingu operacyjnego (art. 14 ust. 2 pkt 19 ustawy o PIT) jest przychodem z działalności gospodarczej, nawet jeśli przed zbyciem zostały wycofane z działalności, o ile między pierwszym dniem miesiąca następującego po miesiącu wycofania a dniem zbycia nie upłynęło 6 lat (art. 10 ust. 2 pkt 4).

Przy wykupie bezpośrednio prywatnym okres liczy się w praktyce od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu wykupu. Ogólna zasada dla prywatnych rzeczy ruchomych (zwolnienie po pół roku od końca miesiąca nabycia, art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d) nie ma tu zastosowania.

Zasada dotyczy także przedsiębiorców, którzy zamknęli działalność. Rozliczenie sprzedaży opisują artykuły sprzedaż samochodu po wykupie i sprzedaż po wykupie a podatek.

Ryczałtowcy

Na ryczałcie ewidencjonowanym przychody z art. 14 ust. 2 pkt 19 ustawy o PIT są opodatkowane stawką 3% (art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. e ustawy o ryczałcie). Podstawą jest przychód, czyli cena sprzedaży, bez pomniejszania o cenę wykupu. Zobacz też ryczałt a leasing.

Co, jeśli auto znów będzie jeździło w firmie

Wykupione prywatnie auto możesz używać do celów firmowych jak każdy prywatny samochód; przepisy pozwalają wtedy zaliczać do kosztów część wydatków na jego używanie, z ograniczeniami. Możesz też wprowadzić je do ewidencji środków trwałych, ale wtedy jego późniejsza sprzedaż będzie przychodem z działalności. Każdy z tych wariantów ma inne skutki, więc wybór warto omówić z księgowym przed wykupem.

Czytaj dalej

Zobacz też

  • Sprzedaż po wykupie

    Sprzedaż auta wykupionego z leasingu: PIT, CIT, ryczałt i VAT zależnie od tego, czy auto jest w firmie, czy wykupione prywatnie. Formalności przy sprzedaży.
  • Wartość wykupu

    Wartość wykupu (rezydualna) w leasingu: niski czy wysoki wykup, wpływ na raty, hipotetyczna wartość netto, amortyzacja po wykupie i sprzedaż przedmiotu.
  • Przedłużenie umowy

    Dalsze używanie przedmiotu po okresie leasingu zamiast wykupu: jak wygląda przedłużenie lub kolejna umowa, co jest kosztem, VAT i kiedy taki wariant się opłaca.
  • Wykup przez inną osobę

    Wykup przedmiotu leasingu przez inną osobę niż strona umowy: zgoda leasingodawcy, faktura dla nabywcy, odstępne, VAT i PIT oraz wykup przez wspólnika.

Pytania

Najczęstsze pytania

Czy wykup prywatny jest możliwy w spółce?

Spółka nie może wykupić auta „na cele prywatne”. Wspólnik lub członek zarządu może je nabyć jako inna osoba: za zgodą firmy leasingowej albo od spółki po wykupie. To osobna sytuacja z własnymi skutkami podatkowymi, opisana w artykule wykup przez inną osobę.

Czy przy wykupie prywatnym muszę płacić PCC?

Nie. Firma leasingowa sprzedaje auto w ramach działalności opodatkowanej VAT, więc umowa sprzedaży nie podlega PCC.

Czy mogę podarować wykupione auto członkowi rodziny?

Darowizna nie jest odpłatnym zbyciem, więc nie rodzi przychodu z działalności u darczyńcy. Ma jednak własne skutki (podatek od spadków i darowizn, a przy autach wycofanych z firmy z odliczonym VAT także VAT), a organy podatkowe badają, czy darowizna nie służy ominięciu przepisów. Przed takim krokiem skonsultuj się z doradcą podatkowym.

Porównaj oferty leasingu jednym zapytaniem

Wystarczy opis przedmiotu, jego wartość i podstawowe dane firmy.

Złóż zapytanie