Krótka odpowiedź
Przychód ze sprzedaży rzeczy ruchomej używanej w firmie na podstawie umowy leasingu operacyjnego jest przychodem z działalności gospodarczej (art. 14 ust. 2 pkt 19 ustawy o PIT). Dotyczy to także przedmiotu wykupionego na cele prywatne – jeśli od wycofania z działalności nie minęło 6 lat (art. 10 ust. 2 pkt 4). Podatek zapłacisz według swojej formy opodatkowania, a na ryczałcie – według stawki 3%.
Szukasz leasingu dla firmy?
Opisz przedmiot i firmę – zapytanie trafi do firm leasingowych, które finansują taki przedmiot.
Skąd bierze się zasada 6 lat
Przepisy obowiązujące od 2022 r. zamknęły popularną wcześniej drogę: wykup auta z leasingu operacyjnego do majątku prywatnego i sprzedaż po pół roku bez podatku. Obecnie ustawa o PIT wprost wymienia wśród przychodów z działalności przychody ze zbycia rzeczy ruchomych wykorzystywanych w działalności na podstawie umowy leasingu operacyjnego (art. 14 ust. 2 pkt 19).
Drugi przepis – art. 10 ust. 2 pkt 4 ustawy o PIT – stanowi, że sprzedaż takiego przedmiotu nie jest prywatną sprzedażą, nawet jeśli przed zbyciem wycofano go z działalności, o ile od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu wycofania do dnia sprzedaży nie upłynęło 6 lat.
Jaki podatek zapłacisz
Przychodem jest cena sprzedaży (przy rażąco zaniżonej cenie organ może ją określić w wartości rynkowej). Na skali podatkowej i podatku liniowym od przychodu odejmujesz koszty – przede wszystkim wydatek na wykup, jeśli nie został wcześniej zaliczony do kosztów, pomniejszony o ewentualne odpisy amortyzacyjne. Sposób ustalenia kosztu zależy od tego, jak rozliczyłeś wykup – ustal go z księgowym.
| Forma opodatkowania | Podatek od sprzedaży przed upływem 6 lat |
|---|---|
| Skala podatkowa | 12% lub 32% dochodu, razem z innymi dochodami z firmy |
| Podatek liniowy | 19% dochodu |
| Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych | 3% przychodu (art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. e ustawy o ryczałcie), bez odliczania kosztów |
Przychód ze sprzedaży może też wpływać na składkę zdrowotną – zależnie od formy opodatkowania i rodzaju zbywanego składnika. Ten element również sprawdź z księgowym.
Kiedy sprzedaż nie jest przychodem z firmy
Po upływie 6 lat od wycofania przedmiotu z działalności jego sprzedaż nie jest już przychodem z działalności gospodarczej. Sprzedaż rzeczy ruchomej z majątku prywatnego jest opodatkowana tylko wtedy, gdy następuje przed upływem pół roku od końca miesiąca nabycia (art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d ustawy o PIT) – po 6 latach ten warunek nie ma już znaczenia.
Zasada 6 lat dotyczy rzeczy ruchomych z leasingu operacyjnego. Przy przedmiocie z leasingu finansowego, który był Twoim środkiem trwałym, sprzedaż rozlicza się jak sprzedaż innych składników majątku firmy – także przez 6 lat od wycofania z działalności (art. 10 ust. 2 pkt 3).
Spółki i VAT
W spółce, np. z o.o., przedmiot nie trafia do majątku prywatnego – jego sprzedaż jest zawsze przychodem spółki rozliczanym w CIT. Zasada 6 lat dotyczy przedsiębiorców rozliczających PIT, w tym wspólników spółek osobowych.
Sprzedaż przez czynnego podatnika VAT wymaga też oceny VAT – zwykle 23%, jeśli przy wykupie odliczyłeś VAT. Sprzedaż prywatna, po wykupie na cele osobiste, nie podlega VAT – zobacz VAT przy wykupie. Praktyczne kroki sprzedaży opisuje artykuł sprzedaż samochodu po wykupie, a wybór między wykupem do firmy i na siebie – wykup samochodu na cele prywatne.
Czytaj dalej
Zobacz też
Leasing na ryczałcie
Leasing w firmie na ryczałcie: dlaczego raty nie obniżają podatku, co daje odliczenie VAT, jak opodatkować sprzedaż po wykupie (3%) i kiedy leasing ma sens.Skala i podatek liniowy
Jak raty leasingu obniżają podatek w JDG na skali (12% i 32%) i na podatku liniowym (19%) oraz wpływ na składkę zdrowotną. Przykłady dla 10 000 zł kosztów.Leasing w spółce (CIT)
Jak spółka z o.o. rozlicza leasing w CIT: warunki kosztów, stawki 9% i 19%, limity dla samochodów, księgi rachunkowe a podatek oraz leasing na estońskim CIT.Ubezpieczenie w kosztach
Czy składki AC, OC i GAP za auto w leasingu są kosztem? Limit 150 000 zł dla ubezpieczeń w 2026 r., wyłączenie z limitu rat, refaktura i ubezpieczenie maszyn.
Pytania
Najczęstsze pytania
Czy zasada 6 lat dotyczy także maszyn?
Tak. Przepis dotyczy wszystkich rzeczy ruchomych używanych w działalności na podstawie umowy leasingu operacyjnego, nie tylko samochodów.
Co, jeśli zlikwiduję firmę przed sprzedażą?
Art. 10 ust. 2 pkt 4 ustawy o PIT obejmuje także przedmioty wycofane z działalności, więc likwidacja firmy sama w sobie nie zmienia oceny przed upływem 6 lat. W takiej sytuacji skonsultuj sposób rozliczenia z doradcą podatkowym.
Czy darowizna auta członkowi rodziny też jest objęta tą zasadą?
Przepisy dotyczą odpłatnego zbycia. Darowizna rodzi inne skutki, np. w podatku od spadków i darowizn, a późniejsza sprzedaż przez obdarowanego może być oceniana przez organy pod kątem obejścia przepisów – przed taką decyzją skonsultuj się z doradcą.
