Krótka odpowiedź
Od wydatków związanych z pojazdami samochodowymi o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony (w tym od opłat leasingowych, paliwa i napraw) odliczasz co do zasady 50% VAT (art. 86a ust. 1 i 2 ustawy o VAT). Nie musisz składać VAT-26 ani prowadzić ewidencji przebiegu. Nieodliczona połowa VAT zwiększa koszty podatkowe, z uwzględnieniem limitów dla samochodów osobowych.
Szukasz leasingu dla firmy?
Opisz przedmiot i firmę – zapytanie trafi do firm leasingowych, które finansują taki przedmiot.
Których pojazdów i wydatków dotyczy 50%
Ograniczenie dotyczy pojazdów samochodowych w rozumieniu ustawy o VAT, czyli pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony (art. 2 pkt 34). Obejmuje więc nie tylko samochody osobowe, lecz także np. auta dostawcze, które nie spełniają warunków do pełnego odliczenia.
Wydatki objęte ograniczeniem to (art. 86a ust. 2):
- nabycie, import lub wytworzenie pojazdu i jego części składowych,
- używanie pojazdu na podstawie umowy najmu, dzierżawy, leasingu lub podobnej – opłata wstępna, raty i opłaty związane z umową,
- paliwo, naprawy, konserwacja oraz inne towary i usługi związane z eksploatacją lub używaniem pojazdu.
Ograniczenie nie dotyczy pojazdów powyżej 3,5 tony – od nich VAT odliczasz w całości. Nie dotyczy też pojazdów wykorzystywanych wyłącznie w działalności, pojazdów przeznaczonych konstrukcyjnie do przewozu co najmniej 10 osób z kierowcą oraz towarów montowanych w pojeździe, które obiektywnie mogą służyć tylko działalności (art. 86a ust. 3).
Bez VAT-26 i bez ewidencji
Odliczenie 50% to rozwiązanie domyślne. Nie musisz udowadniać, w jakim stopniu używasz auta prywatnie – przepisy z góry przyjmują połowę. Obowiązek prowadzenia ewidencji przebiegu nie dotyczy pojazdów, od których odliczasz VAT w wysokości 50% (art. 86a ust. 5 pkt 2 lit. a).
Jeśli chcesz odliczać pełny VAT, musisz spełnić warunki użytku wyłącznie firmowego – opisuje je artykuł odliczenie 100% VAT i VAT-26.
Kwoty dla swojego auta przy odliczeniu 50% i 100% policzysz w kalkulatorze VAT od samochodu w leasingu.
Co z nieodliczoną połową VAT w kosztach
Nieodliczony VAT jest kosztem podatkowym – ale przy samochodzie osobowym trafia do kosztów razem z wydatkiem, którego dotyczy, i podlega tym samym ograniczeniom (art. 23 ust. 5a ustawy o PIT):
| Wydatek | Jak rozliczasz netto + nieodliczony VAT |
|---|---|
| Część kapitałowa rat i opłata wstępna | w proporcji limitu 100 000, 150 000 lub 225 000 zł do wartości auta |
| Część odsetkowa rat | w całości |
| Paliwo, serwis, naprawy | 75% przy użytku mieszanym |
Nieodliczony VAT zwiększa także wartość samochodu, od której liczysz proporcję limitu. Zobacz, jak działa limit kosztów leasingu samochodu i kiedy koszty eksploatacji są kosztem w 75%.
Skutki przy wykupie i sprzedaży
Przy wykupie auta z leasingu operacyjnego otrzymasz fakturę z VAT za dostawę samochodu – przy użytku mieszanym odliczysz z niej 50%. Gdy później sprzedasz auto jako czynny podatnik VAT, sprzedaż co do zasady będzie opodatkowana VAT, bo zwolnienie dla towarów nabytych bez prawa do odliczenia nie obejmuje sytuacji, w której odliczyłeś część podatku. Zobacz VAT przy wykupie.
Jeśli w trakcie umowy zaczniesz używać auta wyłącznie w firmie albo odwrotnie, sprawdź, kiedy potrzebna jest korekta VAT przy zmianie przeznaczenia.
Czytaj dalej
Zobacz też
100% VAT i VAT-26
Pełny VAT od samochodu w leasingu: użytek wyłącznie firmowy, zasady używania, ewidencja przebiegu, termin VAT-26 do 25. dnia miesiąca i pojazdy bez ewidencji.Ewidencja przebiegu
Ewidencja przebiegu pojazdu przy aucie z leasingu: kiedy jest obowiązkowa, jakie dane wpisywać według art. 86a ustawy o VAT, wzór wpisu i skutki błędów.KSeF w leasingu
Faktury za raty, opłatę wstępną i wykup w Krajowym Systemie e-Faktur: terminy KSeF w 2026 r., data otrzymania faktury a odliczenie VAT i dostęp dla księgowego.VAT przy wykupie
Wykup przedmiotu po leasingu operacyjnym w VAT: faktura za dostawę, odliczenie 50 lub 100% przy aucie, wykup prywatny, przekazanie na cele osobiste i sprzedaż.
Pytania
Najczęstsze pytania
Czy 50% dotyczy też auta dostawczego?
Tak, jeśli ma dopuszczalną masę całkowitą do 3,5 tony i nie spełnia warunków do pełnego odliczenia, np. ma dwa rzędy siedzeń i nie ma zaświadczenia ze stacji kontroli pojazdów albo jest używane także prywatnie. Pojazdy o konstrukcji wymienionej w art. 86a ust. 9 dają prawo do 100% bez ewidencji.
Czy przy 50% VAT mogę używać auta prywatnie bez ograniczeń?
Tak, przy odliczeniu 50% VAT dopuszczalny jest użytek mieszany. W podatku dochodowym wydatki eksploatacyjne rozliczasz wtedy w 75%.
Czy 50% dotyczy także opłaty za wykup?
Tak. Wykup to nabycie pojazdu, czyli wydatek objęty art. 86a ust. 2 pkt 1 – przy użytku mieszanym odliczasz 50% VAT z faktury za wykup.
