Krótka odpowiedź
Przedmiot wykupiony z leasingu operacyjnego wprowadzasz do ewidencji środków trwałych z wartością początkową równą cenie nabycia, czyli cenie wykupu (z kosztami zakupu i nieodliczonym VAT). Jeśli ta wartość nie przekracza 10 000 zł, możesz zaliczyć ją do kosztów jednorazowo. Wyższą wartość amortyzujesz – zwykle według stawki z Wykazu, bo indywidualna stawka dla używanych środków trwałych przy wykupie z własnego leasingu jest w praktyce niedostępna.
Szukasz leasingu dla firmy?
Opisz przedmiot i firmę – zapytanie trafi do firm leasingowych, które finansują taki przedmiot.
Wykup to zakup środka trwałego
W leasingu operacyjnym przez cały okres umowy przedmiot amortyzuje firma leasingowa. Po zakończeniu umowy kupujesz go za cenę określoną w umowie – od tej chwili rozliczasz go jak każdy inny kupiony składnik majątku.
Jeśli przewidujesz, że przedmiot będzie używany w firmie dłużej niż rok, jest środkiem trwałym (art. 22a ust. 1 ustawy o PIT). Wartością początkową jest cena nabycia: kwota należna sprzedawcy powiększona o koszty związane z zakupem i pomniejszona o VAT, chyba że nie przysługuje Ci jego odliczenie (art. 22g ust. 1 pkt 1 i ust. 3 ustawy o PIT). Przy samochodzie osobowym w użytku mieszanym nieodliczona połowa VAT powiększa więc wartość początkową.
Niska cena wykupu – koszt jednorazowo
Ceny wykupu w umowach leasingu operacyjnego są często niskie – np. 1% wartości przedmiotu. Gdy wartość początkowa nie przekracza 10 000 zł, możesz nie amortyzować przedmiotu, a wydatek zaliczyć do kosztów w miesiącu oddania do używania (art. 22d ust. 1 ustawy o PIT).
Przy wyższej cenie wykupu – np. przy leasingu z wysokim wykupem – przedmiot amortyzujesz. Odpisy zaczynasz od miesiąca następującego po miesiącu wprowadzenia do ewidencji (art. 22h ust. 1 pkt 1 ustawy o PIT).
Jaka stawka amortyzacji po wykupie
Podstawowa możliwość to stawka z Wykazu stawek amortyzacyjnych dla danej grupy KŚT (np. 20% rocznie dla samochodów). Ustawa pozwala też ustalić indywidualną stawkę dla używanych środków trwałych – dla środków transportu okres amortyzacji może wtedy wynosić nawet 30 mies. (art. 22j ust. 1 pkt 2 ustawy o PIT).
Haczyk tkwi w definicji: środek trwały jest „używany”, jeśli przed nabyciem był wykorzystywany co najmniej 6 mies. przez podmiot inny niż podatnik (art. 22j ust. 2 pkt 1 ustawy o PIT). Przedmiot z Twojego leasingu był wcześniej używany przez Ciebie, dlatego organy podatkowe co do zasady odmawiają w takiej sytuacji prawa do stawki indywidualnej.
Samochód osobowy po wykupie
Do amortyzacji samochodu osobowego stosuje się limity z art. 23 ust. 1 pkt 4 ustawy o PIT: odpisy są kosztem tylko od wartości do 225 000 zł (auto elektryczne lub wodorowe), 150 000 zł (emisja CO2 poniżej 50 g/km) albo 100 000 zł (emisja 50 g/km i więcej). Przy typowej cenie wykupu limit nie ma znaczenia. Osobny limit kosztów leasingu samochodu dotyczy samych opłat leasingowych.
Wydatki na używanie auta po wykupie rozliczasz jak dotąd: przy użytku mieszanym w 75% – zobacz koszty eksploatacji samochodu. Jeśli zamiast wprowadzić auto do firmy wykupujesz je na cele prywatne, pamiętaj o zasadach opodatkowania późniejszej sprzedaży – opisuje je artykuł sprzedaż po wykupie a podatek.
Leasing finansowy – amortyzacja trwa dalej
W leasingu finansowym przedmiot jest w Twojej ewidencji od początku umowy. Przeniesienie własności po spłacie nie zmienia rozliczenia – kontynuujesz odpisy do pełnego zamortyzowania wartości początkowej. Zobacz, jak wygląda amortyzacja w leasingu finansowym.
Czytaj dalej
Zobacz też
Sprzedaż po wykupie
Sprzedaż auta lub maszyny wykupionej z leasingu operacyjnego: kiedy to przychód z firmy, jak liczyć 6 lat, jaki podatek na skali, liniowym i ryczałcie.Leasing na ryczałcie
Leasing w firmie na ryczałcie: dlaczego raty nie obniżają podatku, co daje odliczenie VAT, jak opodatkować sprzedaż po wykupie (3%) i kiedy leasing ma sens.Skala i podatek liniowy
Jak raty leasingu obniżają podatek w JDG na skali (12% i 32%) i na podatku liniowym (19%) oraz wpływ na składkę zdrowotną. Przykłady dla 10 000 zł kosztów.Leasing w spółce (CIT)
Jak spółka z o.o. rozlicza leasing w CIT: warunki kosztów, stawki 9% i 19%, limity dla samochodów, księgi rachunkowe a podatek oraz leasing na estońskim CIT.
Pytania
Najczęstsze pytania
Czy muszę wprowadzić wykupiony przedmiot do ewidencji środków trwałych?
Jeśli będzie używany w firmie dłużej niż rok – tak, z wyjątkiem składników o wartości do 10 000 zł, które możesz od razu zaliczyć do kosztów. Przy wartości do 10 000 zł ustawa pozwala nie dokonywać odpisów amortyzacyjnych.
Czy opłata za wykup podlega limitowi 100 000 zł dla aut?
Nie. Limit z art. 23 ust. 1 pkt 47a ustawy o PIT dotyczy opłat leasingowych. Po wykupie auto rozliczasz przez amortyzację albo jednorazowo, a limit amortyzacyjny ma znaczenie tylko przy wysokiej wartości początkowej.
Czy mogę wykupić przedmiot taniej niż wynika z umowy?
Cenę wykupu ustala umowa. Gdy jest bardzo niska, skutki podatkowe dotyczą przede wszystkim firmy leasingowej, która przy cenie poniżej tzw. hipotetycznej wartości netto rozpoznaje przychód w wartości rynkowej (art. 23c ustawy o PIT).
